Založ si blog

Osem kníh, v ktorých nie vždy dobro víťazí nad zlom

Narcis. Biely alebo žltý. Krásny nežný kvet, ktorý na jar medzi prvými dvíha svoju hlavu k slnku. Krehký, no s ohromnou vnútornou silou. Presne takou, akou musia byť obrnení pacienti, ktorých ohrozuje zákerná rakovina, v mnohých prípadoch smrteľná choroba. Vždy v jeden deň v roku sa na Slovensku z podnetu Ligy proti rakovine koná Deň narcisov, ulice miest celé zažltnú pod záplavou symbola boja proti zákernej chorobe. Tohto roku tento deň pripadol na piatok, 13. apríla.

S rakovinou ako takou, má skúsenosti takmer každá rodina v našej krajine. Či už priamo alebo sprostredkovane.  Nejedna takáto skúsenosť je smutná a zanecháva stopy žiaľu v našich srdciach. Ja sama mám s touto nemocou nevyrovnané účty a hoci mám pred ňou nesmierny rešpekt, strach som už dávno zažehnala. Aj s pomocou ľudí, ktorí ju zvládli a nechali nám o svojom boji odkaz v podobe krásnych kníh.

Z celej plejády beletristicky poňatej literatúry som si dovolila vybrať osem titulov, ktoré sú svedeckým dôkazom o nezlomnej vôli ľudí v nerovnom zápase s osudom, z ktorého neraz vyšli víťazne.

 

  1. Na vine sú hviezdy

Autor: John Green, vydalo vydavateľstvo Ikar, 2013 a 2014 (1. a 2. vydanie)

 

 

Ako prvú z kníh, ktoré rozprávajú príbeh o boji s rakovinou, vám predstavím svetový bestseller Johna Greena, Na vine sú hviezdy.

Príbeh, ktorý dojímal a dojíma milióny ľudí na celom svete a ktorý v knižnom vydaní lámal jeden rekord za druhým. O čom táto kniha je? O láske. Mnohí budú tvrdiť, že o rakovine. Ja nie. John Green je majster pera a v tomto príbehu sa svojho remesla zhostil viac ako výborne. Napísal príbeh lásky v nekonečne, ktoré má svoje hranice. Sú vytýčené smrťou. Láska neberie ohľad na chorobu. Zrazu je tu a dokazuje zázraky. Stačia jej k tomu dve srdcia, ktoré bijú jedno pre druhé. A je jej úplne v paži, či tie srdcia majú šestnásť alebo šesťdesiat rokov. Čo však z toho, ak láske hviezdy neprajú?

 

  1. Umrieť a nájsť samú seba

Autorka: Anita Moorjani, vydalo vydavateľstvo Eastone Books, 2013

 

 

Autobiografický príbeh, v ktorom Anita štyri roky bojuje s rakovinou, aby jej po tomto období orgány vypovedali službu a ona upadla do kómy. Ocitla sa na druhej strane, odkiaľ vo väčšine prípadov už niet návratu. Ona sa po dvadsiatich štyroch hodinách vrátila. Aké to je byť na druhej strane a nájsť cestu späť, pochopiť príčiny svojej choroby, objaviť zmysel svojho bytia a najmä aké je to byť opäť úplne vyliečená, o tom je tento veľmi silný príbeh.

 

  1. Svlečená do naha

Autorka: Iveta Kollertová, vydalo vydavateľstvo Eroika, 2010

 

 

Autentický príbeh ženy, u ktorej sa ako tridsaťšesť ročnej objavili príznaky zákernej choroby a ktorá celých desať rokov s ňou zápasí. V čase, keď ju lekári, spoločnosť aj manžel odpísali, nájde v sebe zvyšky síl a nepoddá sa, rozhodne sa niečo zmeniť, rozhodne sa pre život. Autorkino rozprávanie je popretkávané jej vlastnými básňami a listami s priateľmi.

 

  1. Listen to my heart: Moje láska k životu

Autorka: Marie Fredriksson, vydalo vydavateľstvo Omega, 2017

 

 

V roku 1986 vznikla vo Švédsku poprocková kapela, ktorej zakladateľmi boli Marie Fredriksson a Per Gessle. Jednou z ich najznámejších skladieb je Listen to Your Heart. V roku 2002 diagnostikovali Marie nádor na mozgu. Lekári jej dávali niekoľko mesiacov života. Celý hudobný svet bol z tej správy zdesený. Nie však žena, ktorá mala už dovtedy dosť dramatický život, vyrastala v biede švédskeho vidieka, tragicky jej umrela sestra. Nevzdala sa. Z niekoľkých mesiacov je už šestnásť rokov a skupina Roxette je tu stále. Aj s Marie Fredrikssonovou. Len z Listen to Your Heart sa stalo Listen to my Heart.

 

  1. Budete mi chybět, až tu nebudu

Autorka: Cory Taylorová, vydalo vydavateľstvo Triton, 2017

 

 

Austrálska spisovateľka niekoľko týždňov pred svojou smrťou odložila rozpísaný román a vedená rukou osudu, pustila sa do písania najťažšieho príbehu svojho života. Avšak, ak čakáte v knihe nejaký sentiment, či sebaľútosť alebo strach pred smrťou, sklame vás. Cory Taylorová s humorom opisuje peripetie, ktorými musela počas svojho života prejsť, jej pocity z umierania a zo smrti sú rozporuplné, hodnotí život so svojím japonským manželom, spomína na svojich rodičov, svoju rodinu. Kniha je akousi úprimnou spoveďou autorky, ktorá vie, že má melanóm v poslednom štádiu a čochvíľa umrie.

 

  1. Neskonalá, príbeh jednej lásky

Autor: Michel Faber, vydalo vydavateľstvo Argo, 2017

 

 

Michel Faber je prozaik, majster poviedkár, ktorý sa narodil v Holandsku, od siedmich rokov žil v Austrálii, kde začal písať. Najskôr len tak pre seba, do šuplíku, až kým jeho poviedky raz neobjavila jeho vtedajšia manželka Eva. Dvadsať rokov šťastného manželstva môže zničiť len jedno. Smrť. Eva ochorie na nevyliečiteľnú chorobu rakovinu kostnej drene a Michel sa vrátil k svojej pôvodnej profesii, stal sa ošetrovateľom v nemocnici. A práve tu, v nemocničnej izbe, kde Eva prežíva posledné mesiace svojho života, vznikajú nádherné básne, ktoré sú tematicky ohraničené priebehom Evinej choroby, jej smrťou a Michelovým žiaľom. Faber v nich prišiel na to, čo to znamená nájsť svoju životnú lásku a potom ju takýmto krutým spôsobom stratiť. V tejto zbierke nájdete viac ako 70 básní na 140 stranách.

 

  1. Ako sa stať celebritou

Autori: Juraj Slezáček, Silvia Lispuchová, vydalo vydavateľstvo Ikar, 2017

 

 

Juraja Slezáčka, v prvom rade herca, si pamätáme najmä z jeho filmových, či divadelných postáv. Na doskách činohry Slovenského národného divadla stvárnil počas štyridsaťročnej kariéry nesmierne množstvo dramatických postáv, nezabudnuteľným sa stal ako predstaviteľ rôznych hrdinov, či už vo filmovom spracovaní, alebo v televíznych inscenáciách, spomeniem len Henrik Ibsen: Pani z mora, Doktor Bencúr, Henrich IV., či Komorný spevák alebo Kráľovská hra. No a kto by si nespomenul na profesora Emila Blichára z komediálneho seriálu Panelák.

Žiaľ, aj veľkí ľudia odchádzajú. Zákerná choroba si vybrala za svoju obeť aj jeho. A on, ako jeden z mála populárnych ľudí, dokázal o svojej chorobe rozprávať. S nadhľadom, iróniou, s humorom jemu vlastným. Za pomoci Silvie Lispuchovej nám o tom všetkom zanechal svedectvo v podobe knihy.

V jej závere píše: „Vyfasoval som šikovnú chorobu, stal som sa mimoriadne populárny, ľudia ma zastavovali, pýtali si autogramy, fotili ma, filmovali, dlhý čas som bol hviezdou bulváru. Skrátka, splnil som celebritné kritériá. Je to trochu smutné, ale je to tak. Vlastne je to celé, s prepáčením, nahovno.

 

  1. Životom nekráčam sama

Autorka: Darina Hamarová, vydalo vydavateľstvo Motýľ, 2014

 

 

Prehrávať môžete, no prehrať nie. Toto je hlavná myšlienka knihy slovenskej spisovateľky Dariny Hamarovej. Odvážila sa napísať svoj vlastný príbeh. Príbeh, na ktorého vyrozprávanie potrebovala nazbierať obrovské kusisko odvahy a sebaobetovania sa. Pred očami čitateľa postupne defiluje ťažký život oravskej ženy, matky, učiteľky, tvrdo skúšanej osudom. Najväčšiu prekážku pred ňu postaví, keď jej prostredníctvom lekára oznámi, že má rakovinu.

V jednom zo svojich rozhovorov povedala: „Vyrovnať sa s tým, že ste ochoreli na chorobu, na ktorú sa umiera, je veľmi, veľmi ťažké. A ešte ťažšie je to vtedy, keď vám na tú istú chorobu pred pár rokmi umrela vlastná sestra. Zrazu zistíte, že predsa nemôžete umrieť, že je tu ešte toľko toho potrebné urobiť a že to nikto iný za vás neurobí. Že je tu štvoro párov detských očí, ktoré na vás visia a ktoré sú tu bez vás stratené. Čo vám zostáva? Musíte žiť. Musíte chcieť žiť a nič iné si nepripúšťať.“

nevidiaci, Levoča

Nevidiaci v dnešnom svete: ohrozuje nás čoraz viac nástrah a prekážok

24.04.2024 09:00

Zrakovo postihnutí vyzývajú projektantov a investorov verejných projektov, aby sa na svoje diela dívali aj z pohľadu ľudí bez zraku.

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:59

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny v RTVS sú na dosah. Má Šimkovičová meno nového riaditeľa? Zákon by mohol naraziť na Čaputovú

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

emadelon

Neviem si predstaviť život bez knihy.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1790x
Priemerná čítanosť článkov: 1790x

Autor blogu

Kategórie

Archív